7 lichaamstaalmythen die leiders niet geloven

Menselijk gedrag is waar leiders altijd aan denken, en het is super interessant. Maar niet simpel.

Je kent ze wel. Uitspraken zoals “Als iemand snel praat is hij waarschijnlijk nerveus.” Ze zijn niet slecht bedoeld, maar het komt zó weinig voor dat het waar is bij iedereen.

Moeten we lichaamshoudingen dan negeren? Doe dat niet! Soms kan het heel veel vertellen. Hier zijn sommige dingen die je in gedachten moet houden met betrekking tot lichaamshouding en non-verbale communicatie. Laten we starten met de 7 lichaamstaalmythen die leiders niet geloven.

1. Je kunt iemands mentaliteit bepalen op non-verbale communicatie.

Wees voorzichtig met het generaliseren van één non-verbale actie. Lichaamshoudingsignalen moet je lezen  met betrekking tot andere. Ze moeten ook in een emotionele  context geplaatst worden en geïnterpreteerd worden in de context van de persoon, plaats, situatie, etc.

Een houding kan vele dingen betekenen. Daarom kijken we niet naar één maar naar meerdere signalen die ons inzicht geven over iemands gevoelens/gedachtes.

2. Als iemand je niet zo vaak in de ogen kijkt,, betekent dat ze oneerlijk zijn. Of zoiets…

Een gebrek aan oogcontact betekent niet altijd iets negatiefs. Ze hoeven niet oneerlijk of onzeker te zijn. Sommigen denken anders en raken opgesloten in hun gedachtes over de vraag die je ze hebt gesteld.

Sommige onderzoeken hebben zelfs laten zien dat echte oneerlijke mensen zelfs meer oogcontact hebben. Waarom? Omdat ze weten dat mensen die eigenschap gebruiken om de waarheidsgetrouwheid te meten. Een eerlijk persoon zal wel met de ogen uitwijken omdat ze niet willen overtuigen, maar gedachtes overbrengen.

En het zou eng zijn als iemand je aan zou blijven staren, of niet?

3. Mensen die hun armen kruisen zijn het niet eens met wat er gezegd wordt of tegen wie ze iets zeggen.

Gekruiste armen wil niets vijandigs aantonen. Ze kunnen het koud hebben, of ze zijn zo comfortabel. Het kan zelfs  dat psychologische wederkerigheidsgedoe zijn. Iemand ziet iemand anders zijn armen kruisen dus hij of zij zal die actie bijna onbewust imiteren.

4. Mensen die friemelen verbergen iets.

Of.. ze zijn misschien nerveus. Je weet wel, zoals bij belangrijke dingen zoals interviews, disciplinaire acties, enzovoort. Het is niet altijd wat je denkt.

5. Iemand die snel praat, liegt waarschijnlijk.

Als je dat gelooft, niet doen — Ik herhaal, niet doen! Het klinkt alsof ik een betweter ben, maar ik ben normaal niet zo, maar soms praten mensen snel omdat ze… nuja… snel praten.

6. De neus aanraken en het verbergen van de mond is een signaal van teleurstelling.

Of het zijn normale menselijke reacties bij voor hun stressvolle situaties. Het heeft een soort bevredigend effect op sommige mensen. En als ze moeten niezen, zullen we ze niet straffen voor het bedekken van de mond en het niet sproeien van viezigheid.

7. Mensen die lachen tijdens het praten zijn in het algemeen vrolijk en waarheidlievend.

Dat kan

zo zijn, of niet. Mensen lachen voor vele redenen, inclusief nervositeit, angst of minachting. Maar nogmaals, generaliseer dit niet op de gehele mentaliteit van iemand.

Waarom doet dit ertoe? Omdat, nouja… we weten allemaal wat er gebeurt als we dingen aannemen. Het is fascinerend, geen twijfel aan. Maar, om betweterig te praten, het begrijpen van personen – de mensheid – ligt in het hart van onze rol als leden en leiders op onze teams en organisaties. We moeten voorzichtig zijn dat we houdingen en mentaliteiten op mensen projecteren die er helemaal niet zijn.

Artikelcentrale.nlArtikelcentrale.nl


Wordpress SEO Plugin by SEOPressor