Bij psychotherapeut met psychologische problemen

Wanneer stap ik naar een psychotherapeut?

Iedereen kent in zijn leven een of meer moeilijke periodes. Soms zijn deze niet te verdragen. Een psychotherapie kan zo‘n periode van psychologische problemen helpen overleven. Vaak komen mensen in de psychologenpraktijk met deze vraag om hun leven draaglijk te helpen maken.

Daarbij kan een goede raad soms helpen.
Relatieproblemen oplossen, depressie of straatvrees behandeling kunnen soms snel verdwijnen met een gepast advies. Mensen hebben soms slechts een paar rake adviezen nodig van een psychotherapeut om hun eigen weg te vinden. Tof.

Wat als psychotherapie aangewezen is?

Psychotherapie is noodzakelijk als de psychologische problemen met enkele raadgevingen niet verdwijnen. Dan is intensieve bijstand nodig. Deze kan men best zoeken bij een goed opgeleide en ervaren psychotherapeut.

Vele mensen komen met deze vraag naar de psychologenpraktijk: “Hoe verder gaan met mijn depressie, wat voor houding aannemen tegenover mijn jongeren thuis?” enz. Veel mensen die psychotherapie zoeken, veronderstellen dat het een vlug werkende behandeling is. Zoals medicatie voorschrijven en klaar is kees.

Soms is dit mogelijk. De psychologische problemen zijn opgelost… voor even. Kort nadien duikt hetzelfde probleem terug op. Dan zoekt men een andere psychotherapeut, medicatie, of alternatieve therapie.

Psychotherapie is vaak nodig om psychologische problemen definitief te doen verdwijnen. Wetenschappelijke onderzoek en de vele ervaring met patiënten in psychische nood bewijzen dit. Coachen en goede adviezen schieten spijtig genoeg dikwijls tekort.

Hoe werkt psychotherapie precies?

Technisch bekeken is dit vrij eenvoudig uit te leggen: bij (analytische) psychotherapie krijgt de patiënt de opdracht om alles uit te spreken dat in hem of haar opkomt. Op die manier gaat men begeleid op zoek naar zichzelf. Dit gebeurt binnen een duidelijk en strikt kader van regels en afspraken.

Na enkele sessies verschijnen er terugkerende patronen in de psychotherapie. De patiënt leert zich beter te begrijpen. Er komt meer zelfcontrole. De lijdensdruk vermindert en men krijgt via de psychotherapeut meer greep op zichzelf.

Een centrale taak van de psychotherapeut is dit vrij associëren te onderstutten. Door geen advies te geven maar door de patiënt zelf zijn weg te laten zoeken.

De klant wordt psychotherapeut

In de psychologenpraktijk wordt men zijn eigen psychotherapeut. Men leert een eigen weg zoeken en psychologische problemen herkennen. Een andere manier van in de wereld staan wordt zichtbaar. De psychotherapeut creëert omstandigheden waarin een patiënt de dobbelstenen van zijn leven opnieuw kan opgooien.

ArtikelPlaats.nl


Wordpress SEO Plugin by SEOPressor