Buiktyfus of paratyfus?

De nachtmerrie van elke toerist blijft een bacteriële infectie die u in uw hotelkamer houdt in plaats van op hete strand, of in de pittoreske dorpjes. Een bacteriële infectie laat zich niet eenvoudig genezen, waardoor uw vakantie zeker verpest wordt. Voor u zetten we zowel buik- als paratyfus uiteen. Bij beide geldt dezelfde stelregel: voorkomen is beter dan genezen.

De boosdoeners: bacteriën

Zowel bij para- als buiktyfus is de boosdoener een bacterie. Nadat de bacterie zich in het lichaam bevindt, dringt hij de darmwand binnen. Nadien verspreiden de bacteriën zich via de bloedbaan. De verantwoordelijke bacteriën bij beide infecties zijn verschillend. Paratyfus wordt veroorzaakt door Salmonella paratyphi. Er zijn drie varianten, paratyphi A,B en C. Salmonella typhi resulteert in buiktyfus.

Dat beide infecties door een andere bacterie worden veroorzaakt, zorgt voor twee belangrijke verschillen. Het is belangrijk om de juiste bacterie te identificeren, zodat u gepaste antibiotica ontvangt. De juiste antibiotica garandeert een snelle genezing. Het tweede verschil is het ziektebeeld. De infecties hebben dezelfde symptomen, enkel de intensiteit verschilt. Paratyfus is in het algemeen milder. Dit maakt de symptomen draaglijker en sneller te overwinnen.

De symptomen

De algemene symptomen zijn steeds dezelfde: koorts, misselijkheid, diarree en buikpijn. Afhankelijke van het immuunsysteem en de intensiteit van de infectie zijn er bijkomende symptomen: Hoofdpijn, lusteloosheid, miltvergroting en dehydratatie. Omdat buik- en paratyfus dezelfde symptomen delen, is het onmogelijk om een juiste diagnose te stellen op basis van de symptomen. Gespecialiseerde laboratoria voeren verschillende bloedkweken uit om een diagnose te stellen. Nadien kan de genezing beginnen met de juiste behandeling.

De behandeling

Para- en buiktyfus worden met antibiotica behandeld. De eerste dagen is er geen verbetering merkbaar. Nadien verlichten de symptomen en voelt u zich beter. Op dat ogenblik neemt de antibiotica de overhand en worden de bacteriën actief bestreden. Een juiste diagnose is belangrijk voor de behandeling. Enkel de juiste antibiotica bestrijdt de infectie effeciënt.

Het herstel

Zowel paratyfus als buiktyfus vergen veel van het lichaam. Nadien moet het lichaam voldoende herstellen en de weerstand heropbouwen. Neem daarom voldoende tijd om het lichaam rust te gunnen. Eet ook gezond en drink veel. Zo sterkt u terug aan en zijn fysieke activiteiten terug mogelijk. Sport is ook belangrijk zodra de dokter dit toelaat.

Nadat de symptomen verdwijnen, blijft de ontlasting van een patiënt tot twee weken besmettelijk. Vertel dit aan familie en vrienden die u verzorgen, zodat zij de nodige maatregelen treffen om verdere besmetting te voorkomen.

Artikelcentrale.nlArtikelcentrale.nl


Wordpress SEO Plugin by SEOPressor