De oorzaken van slaapproblemen

Slaap is belangrijk voor een normaal, gezond lichaam. Onderzoekers en wetenschappers weten nog steeds niet alles wat er te weten is over het fenomeen slapen. Wel is bekend dat ongeveer 10% van de Nederlanders stelselmatig slaapklachten heeft. Nog eens ruim 20% van de mensen in Nederland ervaart lichtere slaapklachten.

Hoeveel slaapstoornissen zijn er?

Op dit moment zijn er ongeveer 70 slaapklachten bekend. Deze 70 klachten kunnen onderverdeeld worden in onderstaande 3 categorieën:

  • Te weinig slaap
  • Verstoorde slaap
  • Teveel slaap

Wanneer een slaapstoornis geïdentificeerd is kan deze veelal gericht worden aangepakt. Vaak verdwijnen de klachten dan ook grotendeels. Een slaaptekort komt het meeste voor bij vrouwen en ouderen. Zij hebben hierdoor een groter risico op een slaaptekort.

Hoeveel uren slapen mensen?

Dat verschilt. Het verschilt van persoon tot persoon, maar met name de leeftijd is belangrijk. Baby’s slapen wel 16 uur per dag terwijl de gemiddelde volwassene 7 tot 8 uur per dag slaapt. Oudere volwassen hebben ongeveer evenveel slaap nodig als jongere volwassenen toch slapen ze doorgaans korter. Dit heeft te maken met een drukker leven maar ook met de afbouw van het slaaphormoon melatonine.

Hoeveel slaap heb ik nodig?

De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft om te normaal te functioneren is een stuk lager dan de genoemde 7 – 8 uur. Een volwassene die een keer 3 -4 uur slaapt heeft daar meestal niet veel last van. Dit wordt anders wanneer men regelmatig kort slaapt.

Oorzaken die de slaap stimuleren of remmen

De chemische veranderingen in het lichaam, m.n in het bloed en de hersenen, zorgen ervoor dat iemand beter kan slapen. koffie, thee, cola staan erom bekend dat ze de slaap remmen. Mensen die slecht slapen doen er goed aan deze dranken te laten staan. Blijf je moeite hebben met slapen? Kijk dan eens of stressvolle factoren de slaap remmen. Blijven de slaapklachten aanhouden dan kun je altijd een dokter raadplegen.

Blijf alert!

Slaapproblemen kunnen zorgen voor een (enorme) daling van de levenskwaliteit. Vaak is het niet nodig om met slaapproblemen te blijven lopen. Zorg daarom dat je in een vroeg stadium je problemen (h)erkent.

Het origineel De oorzaken van slaapproblemen is van Artikelen en Artikelen schrijven.

Artikelen en Artikelen schrijven
iPhone 6 Plus, will it bend?
Oh boy, dachten we na antennagate bij de iPhone 4 definitief van alle iPhone-gates af te zijn, is daar #bendgate. Enkele gebruikers van de iPhone 6 Plus klagen dat het toestel na een dag in hun broekzak licht verbogen is. De iPhone 6 lijkt er geen last …
Read more on One More Thing


Wordpress SEO Plugin by SEOPressor