eHealth: links laten liggen of omarmen?

In de zorg veranderd er altijd veel. Nu staat de zorg een van de grootste veranderingen ooit te wachten: digitalisering. Onder de naam eHealth worden steeds meer processen gedigitaliseerd en apparaten aan het internet aangesloten. Voor sommigen is het lastig om alle ontwikkelingen bij te houden en om te investeren in zichzelf met bijvoorbeeld e-learning trainingen voor het Omaha classificatiesysteem. Dit systeem is deel van de digitalisering en is sinds kort verplicht voor bepaalde zorginstellingen. Moet iedereen dan mee gaan in die digitalisering of is negeren ook een optie?

Zorgbestuurders
Je voelt het antwoord op deze vraag al aankomen: het is nee. ‘E-mail en online bankieren zijn digitaliseringen waar je niet omheen kan en zo gaat het ook in de zorg.’ Aldus Paul de la Chambre die bestuursvoorzitter is bij gehandicaptenzorgorganisatie ‘Heeren Loo. Zorgvisie spreekt hem over het thema digitalisering in de zorg. Volgens de la Chambre moeten de bestuurders in de zorg niet proberen om de digitalisering te negeren of het links te laten liggen. Ze zouden juist moeten bedenken hoe ze het beste om kunnen gaan met de nieuwe ontwikkelingen en ze juist implementeren in de zorg. Daarnaast is het van uiterste belang dat de mensen zelf, medewerkers en patiënten/ cliënten, meegaan in de ontwikkelingen. Zij zijn het draagvlak en moeten het dus toejuichen. Die verantwoordelijkheid ligt uiteraard ook bij de zorgbestuurder, vind de la Chambre.

eHealth in de zorg

eHealth is in alle facetten van de zorg terug te vinden. Denk aan de elektronische zelfmeetapparatuur die consumenten kopen tot de elektronische patiëntendossiers in de classificatiesystemen. De producenten van zorgapparatuur zoals Apple, Fitbit en Google werken hard aan innovatie met digitalisering en er is geen apparaat meer te koop zonder een digitale functie. Ook de monitoring van patiënten gaat tegenwoordig steeds meer digitaal, weet Philips. De digitalisering wordt zelfs door Wereldgezondheidsorganisaties en de Nederlandse overheid toegejuicht. Conclusie: we kunnen er niet meer om heen.

Het bericht eHealth: links laten liggen of omarmen? verscheen eerst op Vipinfo.

Vipinfo


Wordpress SEO Plugin by SEOPressor