Kettlebell training ervaringen van Sophie

Acht weken geleden vroeg Menno of ik het leuk zou vinden om een deel van de kettlebell training van Jesse van der Velde te doen en mijn ervaringen met jullie te delen. Zie: Kettlebell training Jesse van der Velde.

Wat is een kettlebell training?

De kettlebell training is een steeds populairder wordende training die effectief is voor het verbranden van vet, het opbouwen van conditie en het kweken van spiermassa. De drie pijlers zouden zorgen voor een strakker lijf, dus dit wilde ik weleens proberen!

Omdat ik vanaf januari alleen maar krachttraining heb gedaan, was het voor mij in eerste instantie wel even wennen. Daar waar je bij krachttraining werkt aan enkel het opbouwen van spiermassa en kracht, is de kettlebell training vooral conditioneel best heftig. Dit zal zeker zo zijn voor mensen die, net als ik, normaal aan krachttraining doen. Met krachttraining kun je tussen het uitvoeren van de oefeningen door rusten en heb je meestal al snel weer zin om door te gaan. Bij de kettlebell training sta je na een halve minuut nog uit te hijgen en ga je eigenlijk het liefst even zitten totdat je hartslag weer een normaal tempo heeft aangenomen. Het gaat erom dat je continu doorgaat en op deze manier je conditie vergroot.

Trainingsschema

Onderstaand schema is het schema dat ik zes weken lang heb gedaan. Het is de bedoeling dat je drie trainingen per week doet. Na drie weken heb je alle negen trainingen één keer uitgevoerd. Het is dan vervolgens aan jou of je weer bij training 1 begint en zo de volgende drie weken het rijtje weer afmaakt of dat je start bij training 5 of 6. De eerste vier trainingen zijn namelijk niet heel zwaar en vooral in het begin belangrijk voor de opbouw. Week vier zou je dus het beste kunnen starten met training 5 en sluit je af met training 7. Week vijf begin je met training 8 en sluit je vervolgens af met training 5. In week zes kun je kiezen om één van de laatste vier trainingen weg te strepen.

De trainingen kun je uitvoeren met een gewicht van 4 kg, 8kg, 12 kg of 16 kg.

Training 1

 1. Two arm swing 4 x 8HH
 2. Split squat 3 x 8HH
 3. One arm press 3 x 4HH

Training 2

 1. One arm swing 3 x 4HH
 2. Split squat 3 x 10HH
 3. Two arm swing 3 x 10HH
 4. One arm press 3 x 6HH

Training 3

 1. One arm swing 4 x 6HH
 2. Front squat 4 x 5HH
 3. One arm press 4 x 8HH
 4. Split squat 4 x 6HH

Training 4

 1. One arm swing 5 x 8HH
 2. Windmill 5 x 8HH
 3. Thruster 5 x 5HH
 4. Seated Sit Up 3 x 16HH

 Training 5

 1. Lunges 4 x 8HH
 2. Front squat 4 x 7HH
 3. One arm press 4 x 10HH
 4. Clean 3 x 6HH
 5. One arm swing 3 x 8HH
 6. Two arm swing 3 x 10HH

Training 6

 1. Thruster 5 x 5HH
 2. Clean 5 x 5HH
 3. Split squat 1 ¼ 4 x 6HH
 4. One arm swing 4 x 6HH

Training 7

 1. Lunges 3 x 8HH
 2. Thruster 3 x 5HH
 3. Front squat 1 ¼ 3 x 5HH
 4. Swing-pull 3 x 5HH
 5. Clean 3 x 5HH
 6. Two arm swing 3 x 10HH

Training 8

 1. Swing-pull 4 x 7HH
 2. Front squat 1 ¼ 4 x 4HH
 3. Windmill 4 x 8HH
 4. Split squat 3 x 7HH
 5. One arm swing 3 x 8HH
 6. Thruster 3 x 5HH

 Training 9

 1. One arm swing 5 x 4HH
 2. Swing-pull 5 x 4HH
 3. Snatch 5 x 4HH
 4. Clean 5 x 5HH
 5. Thruster 5 x 5HH

Mijn resultaten/bevindingen

Omdat de kettlebell oorspronkelijk uit het Russische leger komt, zitten er oefeningen tussen die niet voor iedereen prettig zijn om uit te voeren en vrij belastend zijn voor je lichaam. Zo had ik na een week rode en vervolgens blauwe plekken op de bovenkant van mijn onderarm door één van de oefeningen (de Clean), waarbij de kettlebell dus elke keer tegen je arm aanstoot. Bij veel van de oefeningen heb je de kettlebell zo beet dat deze tegen de bovenkant van je onderarm “leunt”. Ik denk dat dit vooral voor vrouwen een struikelpunt zal zijn. Voor mij was dit het in ieder geval en vanwege de pijnlijke plekken kon ik sommige oefeningen al snel niet meer uitvoeren. Om alle spiergroepen te trainen heb ik aanvullende oefeningen gedaan met behulp van dumbells.

Vanwege mijn ervaring met krachttraining was het voor mij een gemis dat sommige spiergroepen niet los worden getraind. De focus ligt bij deze training met name op de schouders, benen en biceps. Omdat ik geen spiermassa wilde verliezen heb ik aanvullende oefeningen gedaan voor de overige spiergroepen.

Mijn advies

Een aantal oefeningen vielen voor mij af vanwege pijn aan de onderarm, ik heb aanvullende oefeningen gedaan om alsnog een volwaardige training uit te voeren. Naar mijn idee kun je de kettebell training het best combineren met een krachtschema waarbij ook dumbells worden gebruikt. Of voeg elementen uit de training toe aan een cardio training!

Mannen zijn meestal sterker en zullen deze pijn minder of helemaal niet ervaren. Begin je net in de sportschool? Dan is de kettlebell training zeker een aanrader! Je verbrandt vet, bouwt conditie op en je kweekt spiermassa.

Mannen die intensief bezig zijn met krachttraining zullen de kettlebell training als een onvolwaardige training kunnen beschouwen. Wil je het lichaam tot het uiterste drijven? Dan is de kettlebell training uitstekend om aanvullende oefeningen mee te doen en kun je elementen van de kettlebell training aan je krachtschema toevoegen waardoor je een stukje cardio meepakt.

Heb je naderhand van dit artikel vragen? Voel je vrij om ze hieronder te stellen. Ik zal ze met alle plezier beantwoorden!

The post Kettlebell training ervaringen van Sophie appeared first on Gezondsnel.nl.

Gezondsnel.nl
1 Berekend als de verhouding van de gecumuleerde nettostromen van de
Op basis van seizoengezuiverde gegevens viel het volume van de in november verstrekte nieuwe kredieten iets lager uit dan dat van de afgeloste kredieten, ten belope van € 0,3 miljard. De gemiddelde rente op de nieuwe bedrijfskredieten zette in november …
Read more on Nationale bank van Belgie


Wordpress SEO Plugin by SEOPressor