Loonbeslag

Hoeveel loonbeslag mag opgelegd worden?

Loonbeslag geldt niet voor uw hele inkomen. Bepaalde inkomsten tellen niet mee. Daarnaast staat in de wet dat de deurwaarder een bepaald bedrag vrij moet laten om van te leven. Dit Vrij Te Laten Bedrag (VTLB) varieert per situatie.

Vrij Te Laten Bedrag

Het Vrij Te Laten Bedrag (VTLB) is een basisbedrag om te overleven. Dit bedrag hangt af van uw situatie. Als u alleen woont heeft u immers minder geld nodig dan als u een partner en vier kinderen moet onderhouden.
De deurwaarder berekent het VTLB op basis van de informatie die hij van u en van uw werkgever of uitkeringsinstantie heeft gekregen. Deze informatie gaat over de hoogte van uw inkomen, maar ook over uw gezinssituatie, uw zorgkosten en uw woonlasten.

Het is dus belangrijk om alle gevraagde informatie zo snel mogelijk naar de deurwaarder op te sturen, want deze is van invloed op de hoogte van uw VTLB.

Als uw situatie verandert kan het zijn dat uw VTLB ook verandert. Daarom moet u alle wijzigingen in uw situatie gelijk doorgeven aan de deurwaarder. Om te controleren of het VTLB nog steeds klopt moet het meestal elke 6 maanden opnieuw berekend worden.

Uitgezonderde inkomsten

Sommige inkomsten tellen niet mee bij de berekening van uw maximale loonbeslag. Bijvoorbeeld bijzondere bijstand en studiefinanciering. Daarop mag nooit loonbeslag gelegd worden. Ook de meeste sociale verzekeringen of uitkeringen (bijvoorbeeld de ANW, AOW, TW, Wajong, WAO, WIA en ZW) en tegemoetkomingen voor chronisch zieken en gehandicapten zijn uitgezonderd. Voor ambtenaren geldt dat hun onkostenvergoeding ook uitgezonderd is.

Op huur- en zorgtoeslag en kinderbijslag kan alleen beslag gelegd worden door een schuldeiser die een relevante dienst levert. Dus een verhuurder mag beslag leggen op uw huurtoeslag, en een zorgverzekeraar op uw zorgtoeslag, maar andere schuldeisers mogen dit niet.

  • Ga naar de website: Loonbeslag

Ikhebloonbeslag.nl is onderdeel van het Steunpunt Budgetbeheer & Bewindvoering (SPBB). Wij helpen mensen uit heel Nederland bij het organiseren van hun financiën. Is het loonbeslag terecht? Is het bedrag wel juist? Deze vragen kunnen wij beantwoorden.

Loonbeslag betekent dat een deel van uw inkomen in beslag wordt genomen om daarmee uw schulden af te betalen. Omdat u natuurlijk wel moet kunnen overleven mag de deurwaarder maar een deel van uw inkomen in beslag nemen.

Het bedrag wat vrij te besteden is, heet het Vrij Te Laten Bedrag (VTLB). Hiermee betaalt u uw basisbehoeften en de vaste lasten, zoals uw woning en zorgverzekering. Vaak klopt de berekening van de deurwaarder niet, omdat de deurwaarder niet alle informatie heeft.

Heeft u loonbeslag? Op onze website kunt u een berekening maken of het loonbeslag klopt. Als u onafhankelijk advies wilt over uw financiële situatie, of als blijkt dat uw VTLB niet klopt, helpen wij u graag verder.
Loonbeslag, VTLB

Auteur: Koen ter Velde, IP adres: 188.203.192.249, Website: http://www.ikhebloonbeslag.nl/

Artikelplanner.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze pagina.

Artikelplanner.nl » Artikelplanner
Leesplein biedt ruimte om boeken te lenen en te lezen
BARNEVELD – Woensdagmiddag 19 november heeft wethouder Eppie Fokkema de vernieuwde bibliotheek van De Meerwaarde geopend. Het Leesplein is de nieuwe ruimte om boeken te lenen en te lezen. Woensdagmiddag heeft wethouder Eppie …
Read more on dé Weekkrant


Wordpress SEO Plugin by SEOPressor