Zijn voedingssupplementen nodig in het dagelijks leven?

Voedingssupplementen bevatten o.a. vitamines, mineralen en bioactieve stoffen die zich van nature ook in voeding bevindt. De meeste mensen zullen geen gebruik hoeven maken van supplementen, zolang er gezond en gevarieerd gegeten blijft worden krijg men immers de juiste en voldoende voedingsstoffen binnen. Volgens het Voedingscentrum heb je dan ook geen extra vitaminen en mineralen nodig bij een gezond dieet.

Echter bij sommige mensen neemt het lichaam van nature minder voedingstoffen op uit het eten en drinken, en dan zijn supplementen ideaal om de tekortkoming aan te vullen. Maar ook zwangere vrouwen, kinderen en ouderen hebben vaak extra voedingstoffen nodig. Deze groep heeft bijna altijd baat bij voedingssupplementen. Mensen die om wat voor reden dan ook niet uitgebalanceerd eten hebben vaak te maken met een vitaminetekort dat op deze manier makkelijk aangevuld kan worden.

Vitamine D tekort

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle 65-plussers in Nederland te maken heeft met een tekort aan vitamine D. Ruim de helft van de niet-westerse allochtone zwangere vrouwen en hun pasgeborenen kinderen blijken een ernstig tekort aan vitamine D hebben. Tevens blijkt dat ongeveer een derde van alle gezonde jongvolwassenen een te lage waarde van deze vitamine hebben. Een veel voorkomende oorzaak van vitamine D tekort is onvoldoende synthese in de huid, meestal veroorzaakt door te weinig blootstelling aan de zon. Hieruit kun je de conclusie trekken dat het advies van het Voedingscentrum niet altijd opgaat, want ook mensen die altijd gezond eten kunnen met name in de winter een tekort aan vitamine D oplopen door gebrek aan zonlicht.

Waarom gebruiken mensen steeds vaker voedingssupplementen?

Tegenwoordig wordt er door veel mensen slecht gegeten. Alle fastfoodketens bieden goedkoop, vet en totaal geen voedingsrijk eten aan. Een lange werkdag en geen zin om te koken, dus wordt er maar een vette hap gehaald. Voor een keer kan het echt geen kwaad. Maar je lichaam mist gelijk de voedingsstoffen die je normaal in een gezonde maaltijd zult aan treffen en opnemen. Veel mensen zijn daarom qua vitamines ondervoed. Sommige stoffen worden daarnaast erg moeilijk door het lichaam opgenomen. Neem bijvoorbeeld vitamine B11, foliumzuur. Uit een onderzoek is gebleken dat het lichaam zelf maar 30% uit foliumzuurrijk eten haalt. Bij gebruik van een voedingssupplement neemt het lichaam 50% van de voedingsstof op.

Naast tekorten en het slecht opnemen van voedingsstoffen gebruiken mensen voedingssupplementen gewoon extra. Het kan nooit kwaad. Maar let erop, er is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Als je teveel en te lang bepaalde voedingssupplementen slikt kan dit schadelijk zijn voor je lichaam. Let daarom op bij de volgende vitamines: vitamine A,D en B6. Maar ook bij de mineralen calcium, zink, magnesium, jodium, selenium en koper. Wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is staat altijd op de verpakking vermeld.

Voedingssupplementen zijn verkrijgbaar bij elke drogisterij en/of apotheek. Elke winkel kent verschillende soorten en merken. Maar alle producten zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Je kunt de supplementen in drie categorieën delen. Een supplement met maar één vitamine of mineraal. Multisupplementen, deze hebben een combinatie van vitamines of van vitamines en mineralen. En als laatste heb je Nutraceuticals. Dit zijn de bioactieve stoffen in een voedingssupplement. Al deze drie categorieën werken hetzelfde als de voedingstoffen in eten en drinken.

Alle supplementen die worden verkocht bij drogisterijen, apotheken en supermarkten zijn gecontroleerd en voldoen aan alle eisen. Deze producten zijn veilig bij normaal gebruik. Veel online webshops bieden ook verschillende soorten voedingssupplementen aan. Vaak zijn er in deze supplementen ongewenste stoffen verwerkt. Of stoffen die voorkomen in een te hoge dosering. Wees daarom voorzichtig met wat je online koopt.

Bron: https://www.perfecthealth.nl/

Het bericht Zijn voedingssupplementen nodig in het dagelijks leven? verscheen eerst op Vipinfo.

Vipinfo


Wordpress SEO Plugin by SEOPressor