Huisarts vertelt over een…bij een verstuiking van de enkel klapt uw voet plotseling naar binnen meestal rekte enkelband aan de buitenkant van uw enkel uit bij ontstaan kleine scheurtjes in de enkelband en haar scheuren ook wat bloedvaatjes het gevolg is een pijnlijke en dikke enkel het komt zelden voor dat de enkelband helemaal afscheurt u voelt plotseling een scherpe pijn de ergste pijn wordt na een paar minuten minder direct na de verstuiking kunnen de meeste mensen weer voorzichtig lopen anderen kunnen er van de pijn niet opstaan na de verstuiking kan u enkel snel dik en blauw worden van een bloeding onder de huid na een paar dagen neemt de zwelling af en zakte bloed naar de lagere delen van uw voet dan kunnen de hiel de buitenste rand van de voet en de tenen ook blauw worden kunt u direct na het verstuiken helemaal niet op uw voet staan dan kan er een scheur of breuk in het bot zitten bel dan uw huisarts om dit te laten checken wat kunt u het beste doen bij een verstuikte enkel legde enkel hoog en koel met ijsblokjes in een plastic zak of met een ice pack wikkel het ijs in een theedoek om te voorkomen dat de huid bevriest het afkoelen kan de zwelling in de pijn wat minder maken een drukverband kan wat stevigheid geven maar versnelt de genezing niet probeer snel of lopen weer gaat lopen bevordert het herstel zet bij het lopen invloed steeds recht naar voren zo voorkomt u dat uw enkel opnieuw verzwikt als lopen de pijn flink verergerd kunt u beter stoppen en het de volgende dag opnieuw proberen de eerste paar dagen kunnen krukken u helpen bij het lopen ook voorzichtig fietsen kan een goede manier zijn om uw enkel te oefenen als u enkel zo gevoelig is dat hij ’s nachts niet slapen dan kunt u paracetamol gebruiken neem zo nodig tot vier maal per dag 1.000 milligram paracetamol gedurende een paar dagen tot een week een verstuikte enkel geneest vanzelf na drie tot vier dagen wordt de pijn minder en kunt u de voet weer wat meer gaan gebruiken is dit niet zo maak dan een afspraak met uw huisarts de enkelband is dan misschien flink gescheurd en behandeling met enkel tape kan dan goede onderste een ingeven deze tape voor pas aangelegd als de enkel niet meer gezwollen is een andere mogelijkheid is een enkelbrace met rits of klittenband het voordeel is dat u die onder de douche en in bed uit kunt doen de meeste mensen met een verstuikte enkel kunnen na twee weken weer gewoon lopen en fietsen tijdens of na een inspanning kan de enkel nog wel wat pijn doen of iets op stellen wat kan geen kwaad begin voorzichtig weer met sporten neem er de tijd voor bij een ernstig verzwikte enkel kan het wel eens twee tot drie maanden duren voor u weer intensief kunt sporten zonder tape of prijs gelukkig is dat een uitzondering